5 mituri legate de sport


Atunci cand vrei sa slabesti cu orice pret trebuie sa fii bine informata, asa ca Prevention distruge 5 dintre miturile cel mai des intalnite, legate de sport si slabit.

Mit 1: Arzi mai multe calorii daca faci sport pe stomacul gol

Nu te astepta la miracole, caci corpul tau arde acelasi numar de grasimi si carbohidrati fie ca ai stomacul plin sau gol. In studiile recente exista intr-adevar o diferenta de calorii, dar aceasta este aproape insesizabila. Oricum, acestea se vor compensa cu masa pe care o servesti dupa ce faci miscare.

Mai mult, daca ai stomacul gol, inseamna ca organismul nu va avea de unde sa se alimenteze cu energie si vei renunta mult mai repede la exercitii, riscand sa nu arzi numarul de calorii stabilit.

Se estimeaza ca, fara sa mananci inainte, poti sa faci miscare pentru 30-45 minute, perioada care va creste considerabil daca vei consuma o gustare formata dintr-o banana sau un baton dincereale cu 1-2 ore inainte de exercitiul in sine.

Mit 2: Mersul lejer slabeste

Orice fel de miscare este benefica, dar daca vrei sa slabesti este bine sa maresti ritmul. Mersul iti imbunatateste sensibilitatea la insulina, creste energia, reduce stresul si scade tensiunea arteriala, dar pentru a pierde kilograme trebuie sa fii ceva mai energic.

Si pe masura ce trece timpul, ai grija sa nu ramai mereu la acelasi nivel, trebuie mereu sa cresti intensitatea sau durata exercitiului, putin cate putin.

Mit 3: fie ca mergi fie ca alergi, arzi acelasi numar de calorii

Studiile de laborator arata ca alergand arzi cu 30% mai multe calorii decat mergand, asa ca acest mit este in mod clar spulberat. Asta pentru ca alergatul necesita mai mult efort, ceea ce iti va solicita mai mult muschii.

In timp ce alergi, iti ridici greutatea corpului cu fiecare pas, in timp ce atunci cand mergi, un picior ramane plasat intotdeauna pe sol.

Mit 4: Poti transforma grasimea in muschi si invers

Acest lucru este imposibil, intrucat muschii si grasimea sunt doua tesuturi total diferite. Poti avea aceasta impresie in jurul varstei de 30 ani, atunci cand masa musculara incepe sa scada daca nu este intretinuta prin activitati sportive regulate.

Rata metabolismului scade cu 3% la fiecare 10 ani, indeajuns incat sa se adauge aproximativ 10 kilograme de-a lungul vietii. Grasimea se depoziteaza in zonele unde inainte aveai muschi bine definiti, precum partea din spate a bratelor. Femeile au mai multe celule grase in aceasta zona si pe masura ce muschii dispar, ele se inmultesc.

De aceea, un program sportiv complex include doua parti: o parte cardio, care sa arda grasimea, si o parte de tonifiere a muschilor.

Mit 5: Muschii "cantaresc" mai mult decat grasimea

La fel ca in cazul fulgilor si al cuielor, un kilogram de muschi cantareste la fel de mult ca un kilogram de grasime. Diferenta o face volumul ocupat de fiecare in parte, caci muschii sunt mai compacti decat celulele grase.

Cel mai bine este sa iti masori masa musculara cu un aparat special, care se gaseste in farmacii si centre de sanatate, astfel incat sa vezi daca te afli in sfera normala, sanatoasa. Daca nu, trebuie sa mergi neaparat la sala pentru a intra in proportiile normale.

Nu uita: muschii au nevoie de mai multe calorii pe zi; cu cat sunt mai multi, cu atat vor arde mai multe calorii, iar tu vei slabi mai repede.


sursa