Jucarii educative pentru copii

         Niciodata nu o sa inteleg de ce ai prefera, ca parinte, ca adult responsabil, sa ii cumperi copilului tau jucarii care sa nu aiba si oarece rol educativ. Macar acolo in parte, intr-o mica masura, jucaria pe care i-o cumperi copilului tau, daca are si un rol educativ si il poate invata ceva, de ce sa alegi o alta, careia ii lipseste aceasta trasatura? Ca sa fac o analogie, este ca si cum ai avea de ales intre a-i cumpara copilului tau, o mancare care sa arate intr-un anumit fel si sa nu contina deloc substante hranitoare, nutritive, vitamine si minerare, cand ai optiunea de a cumpara alta care arata exact la fel, costa la fel si contine tot ce ii este necesar copilului din punctul de vedere al vitaminelor si nutrientilor.

         Ma rog, din punctul meu de vedere, a vedea ce greseli, conform conceptiei mele desigur, fac alti parinti, este util doar daca tu schimbi ceva, inveti din acele erori. Prin urmare, am hotarat de cand erau mici copiii, ca pe cat este posibil din punct de vedere financiar si in functie desigur si de preferintele lor in materie de jocuri si jucarii, sa le cumpar doar jucarii educative. Hai sa nu exagerez, bineinteles ca nu le-am cumparat exclusiv jucarii educative, le-am cuparat si jucarii de exterior, jucarii interactivelegomasini cu telecomandamachete masini, cand aveau varsta respectiva, jucarii de bebelusi etc. Incerc pe cat posibil sa nu fiu nici drastic si nici absurd.

Am incercat insa, hai sa reformulez exprimarea, pe cat a fost posibil, sa cumpar copiilor jucarii ce au implicatii educative, rol educativ, care ii invata ceva. Si sunt atat de multe si atat de diverse jucariile din aceasta categorie incat ai ramane uimiti sa stiti ca puteti cumpara aceste jucarii la un pret foarte mic, sunt destul de ieftine, va asigur ca sunt pe placul tuturor copiilor si dupa scurt timp veti avea surprize placute, observand inraurirea pe care aceste jucarii o au asupra dezvoltarii intelectuale a copiilor dumneavoastra.

Daca au nevoie de matematica pentru a intelege ce se intampla intr-un joc de monopolys i daca stiu ca acele notiuni de matematica ii vor ajuta sa castige respectiva confruntare, daca au nevoie de vocabular pentru a castiga un joc al cuvintelor (scrabble) ori daca oberva ca prin intelegerea unor simple notiuni de chimie, fizica sau algebra, de intelegere a unor fenomene mecanice, pot castiga confruntari cu parintii sau prietenii / amicii, confruntari in materie de jocuri bineinteles, acest lucru le va insufla oarece dragoste pentru acea materie si se vor simti mult mai atrasi de ea, nu vor percepe acea materie sau acele materii, doar ca pe o insiruire fara sens de notiuni teoretice, fara nici un fel de aplicabilitate si fara nici o legatura cu viata reala.

Dar haideti sa va dau niste exemple concrete de ce jocuri si jucarii educative, le cumpar copiilor mei:


Cum să-ți obișnuiești copilul să mănânce singur

de Alina Nedelcu
Să învețe să se hrănească în mod independent este una dintre cele mai importante etape din dezvoltarea copiilor. Pentru a le fi cât mai ușor să se adapteze schimbărilor ce vor surveni, este preferabil ca micuții noștri să reușească acest lucru înainte să devină preșcolari. Nu va fi simplu, dar cu răbdare și ținând cont și de sfaturile de mai jos veți reuși cu succes să-i obișnuiți pe copii să mănânce singuri, să manipuleze așa cum trebuie tacâmurile.

De când un copil poate începe să mânânce singur

Specialiștii estimează că un copil începe să-și folosească mânuțele pentru a se hrăni singur în jurul vârstei de 8 luni. Inițial vei observa că apucă hrana (de pildă, pufuleți sau biscuiți) cu toată mâna și că va încerca să o împingă în gură. Nu de puține ori se poate să-și introducă în gură toată mânuța.
În jurul vârstei de 9-10 luni, copilul va începe să-și folosească mai multe degete pentru a apuca hrana și vei sesiza ceea ce experții numesc „apucarea sub formă de pensetă". Începând de acum înainte, mișcările de apucare se vor perfecționa, astfel încât micuțul va ajunge să se hrănească singur tot mai bine.
Nu vei greși deloc dacă vei începe să-l înveți și să-l stimulezi să mănânce adesea singur. Iată cum este recomandat să procedezi:
Oferă-i copilului alimente uscate, nu mari, cu care nu se poate îneca (spre exemplu, pufuleți)
Dă-i câte o bucățică în mână, nu mai multe
Mâncarea va fi pusă pe o tăviță, iar copilul nu va fi lăsat să ia mai multe bucăți odată, în condițiile în care poate fi tentat să le introducă pe toate în gură.
Fă-i o demonstrație de cum ar trebui să apuce mâncarea: să-și folosească degetul mare și cel arătător.
Lasă-l să exerseze de câteva ori, dar nu insista să te imite perfect, întrucât poate începe să fie frustrat și să refuze hrana. Mai bine este să-l lași să-și termine masa așa cum poate.
Poți să tai diverse alimente cu ajutorul unor cuțite cu forme, astfel încât bucățile să fie mai atractive pentru micuțul tău.  Ai grijă ca acestea să fie cât mai mici și supraveghează-l permanent cu mare atenție, evitând  să fie supus riscului de a se îneca.
Continuați să exersați așa pe măsură ce copilul devine tot mai interesat de hrana solidă. După ce vezi că începe să stăpânească mai bine „apucarea sub formă de pensetă", poți începe să-l înveți să se hrănească singur cu lingura.
Ca să-ți fie mai ușor să asiguri tranziția copilului de la fi hrănit de altcineva la a fi capabil să se hrănească independent, este necesar să-i pregătești și un mediu propice. Așa cum ne sfătuiesc și experții în metoda educațională Montessori , un copil va învăța mult mai ușor să mânânce singur dacă vei ține cont și de aceste indicații:
Lasă-l pe copil să participe la mesele în familie- De îndată ce al tău copil se simte confortabil mâncând pe scăunelul său special, ia-l la toate mesele în familie. Chiar dacă-i vei da doar o bucățică de pâine sau un biscuite, lasă-l să stea printre voi și să vă observe.
Pune un covoraș special în aria în care copilul mănâncă, astfel încât să nu fii deloc tentată să-l hrănești mai mult tu pentru a evita mizeria
Încearcă să faci rost de un scăunel special cât mai confortabil, care să-i ofere copilului inclusiv posibilitatea de a atinge pământul cu piciorușele- Dacă vei proceda așa, copilul se va simți mai în siguranță și va fi mai stimulat să încerce și mișcări noi (precum cele de manipulare a unei linguri)
Dacă este posibil, străduiește-te să achiziționezi veselă și tacâmuri nu neapărat de plastic, dar care să fie pe măsura copilului- Acestea l-ar putea încuraja să fie mai dornic să învețe să mănânce singur.
Oferă-i copilului cât mai multe alimente care se pot mânca cu mâna- Astfel, el va ajunge să fie tot mai atras să le țină singur în mână și, treptat, va ajunge să se hrănească tot mai independent.
Cum să-ți înveți copilul să mănânce singur, folosind lingura

Așa cum s-a menționat și mai sus, creșterea interesului copilului pentru altă hrană, în afară de lapte, te va ajuta să-l stimulezi mai ușor să se hrănească singur.
În general, un copil ajunge să manipuleze cu ușurință o lingură și să se servească singur în jurul vârstei de 2 ani. Pentru a reuși acest lucru, este necesar să exersați de la o vârstă mai fragedă.
Cu alte cuvinte, ne sfătuiesc experții, de îndată ce un copil ajunge să stăpânească mai bine „apucarea sub formă de pensetă", poți să-l familiarizezi cu manipularea unei linguri. Apelează la unele cât mai ușoare, preferabil din material plastic și care, eventual, să aibă și un design cât mai atractiv.
Poți să-l înveți pe copil să mănânce singur urmând pașii de mai jos:

Lasă-l să încerce

Este important să-i dai o lingură la îndemână, alături de cea cu care îl hrănești tu. Când va încerca să o introducă în gură în intervalele în care tu nu-i dai în guriță, încurajează-l în acest scop.

Încearcă să încarci lingura cu mâncare

Pentru a începe să asocieze lingura cu mâncarea, poți să-i iei mânuța și să încărcați împreună lingura. Nu exagera însă și lasă-l pe cel mic să decidă câtă mâncare ar vrea în lingură, chiar dacă observi că aceasta este aproape goală.

Oferă-i un castronel separat

Alături de castronelul din care îl hrănești, caută să-i mai oferi și un altul, în care să introducă lingura. Pentru a te asigura că nu se va murdări prea rău și că nu va risipi prea multă mâncare, nu umple de la început castronelul. Optează pentru unul din plastic, cât mai ușor de manipulat, care să aibă și cât mai multă stabilitate.
Pe măsură ce vezi că micuțul manipulează tot mai bine lingura și că reușește să o încarce cu mâncare, ce ajunge în final în gurița sa, poți să-i încarci mai mult castronelul.

Dă-i copilului două castronele

Obiectivul va fi ca al tău copil să reușească să mănânce tot mai mult din castronelul său, cu lingura sa, prin comparație cu ceea ce-i oferi tu. Ai răbdare însă, întrucât poate fi un proces de durată. Din acest punct de vedere, s-a estimat că majoritatea copiilor vor fi capabili de așa ceva cam la 2 ani și jumătate.

Ai grijă ce fel de mâncare îi pui în castronele

În special la început poate fi foarte frustrant pentru copii să se descurce cu lingura prin mâncărurile cu consistența mai lichidă.
Ideal este să-l înveți pe copil să mănânce singur oferindu-i alimente cu consistența mai groasă, precum budincă sau iaurt. Abia după ce vezi că se descurcă poți să-i introduci și alimente precum supe sau sosuri.

Cum să-l înveți pe copil să mănânce singur, folosind furculița

Nu te grăbi să-l înveți pe copil să se folosească de furculiță până când nu ești convinsă că manipulează așa cum trebuie lingura, stăpânind „apucarea sub formă de pensetă". Se estimează că este potrivit să începi să-l oboșnuiești pe copil cu manipularea furculiței după vârsta de 18 luni.
Pentru a vă fi mai ușor amândurora, țineți cont de sfaturile de mai jos:
Oferă-i copilului o furculiță de plastic (fără dinți prea ascuțiți), alături de alimente cu bucăți compacte, precum brânza. În schimb, tăițeii și fructele sunt moi, dar și alunecoase, ceea ce poate crea frustrare copilului.
Manipulează-i tu mânuța pentru a reuși să apuce alimentele respective cu furculița. Fii calmă și încurajează-l să încerce de mai multe ori.
Exersați de mai multe ori pe săptămână, profitând de orice ocazie ce-i va oferi copilului posibilitatea să manipuleze o furculiță.
De asemenea, fii răbdătoare și apelează inclusiv la jocuri de rol ce-i vor arăta copilului cât de bine este să ne hrănim cu furculița. Ia jucăriile sale preferate și hrăniți-le cu furculița.
Pe măsură ce crește, copilul va trebui să înțeleagă că nu toată mâncarea se poate mânca cu lingura sau cu mâinile. Este foarte important să se deprindă cu acest demers până când va merge la grădiniță!

sursa articol: www.qbebe.ro

Sfaturi utile atunci cand cumparati sandale pentru copii


Odata cu inceperea anotimpului cald, vin si achizitiile noi, de la garderoba si pana la incaltaminte. Sa cumperi sandale pentru copii poate fi o adevarata corvoada, mai ales ca perechea de sandale pentru copii pe care o cumperi la inceputul sezonului ai vrea sa reprezinte o achizitie pe termen lung, in niciun caz nu ai vrea sa cumperi sandale pentru copii o data pe luna.
Asadar, ce e de facut pentru a te asigura ca perechea de sandale pentru copii pe care o cumperi pentru cel mic e cea potrivita, nu se rupe la prima alergatura, e accesibila ca pret si e pe placul celui mic?
Iata cateva sfaturi care v-ar putea fi de folos atunci cand sunteti in cautare de sandale pentru copii:
La Noriel puteti gasi o multime de modele de sandale pentru copii, la preturi accesibile. Incaltamintea pentru copii, de la adidasi pentru copii si pana la cizme pentru copii, in functie de sezon, e foarte interesanta si sigur va va face cu ochiul. Trebuie numai sa descoperiti oferta.

Protectii si accesorii pentru role si biciclete: genunchiere, casti de protectie, cotiere

           Fiul meu, la 4 ani, invatase sa mearga destul de bine pe bicicleta, in consecinta am hotarat ca nu trebuie sa mai cumparam protectii de genul casca, cotiere, genunchiere. Asta pana cand, intr-o curba, a tras mai tare de ghidon si a pus roata din fata, perpendicular pe directia de mers. Bineinteles ca a zburat de pe bicicleta, desi nu avea viteza foarte mare. A cazut insa direct cu capul pe asfalt si si-a spart capul, undeva in zona superioara a fruntii.

           Nu vreti sa stiti ce ganduri imi treceau prin cap, cand cu el plin de sange in brate, am alergat pana la masina si l-am dus la spital. Ma tot intrebam, cum si pentre ce motiv, din ce cauza am fost atat de prost, incat sa nu ii cumpar copilului, o casca si echipamentul de protectie, pentru mersul pe bicicleta. Nu a patit nimic copilul, insa ma gandeam ca un astfel de accident, putea avea consecinta destul de grave.

Cert este ca din acel moment, ambii mei copii au iesti pe bicicleta, role, trotineta, doar imbracati ca robocop: genunchiere, cotiere, casca, aparatori de maini / manusi etc. Bineinteles ca nu m-as fi iertat niciodata daca copilul meu ar fi patit ceva grav si pana la urma este mai bine sa previi decat sa plangi dupa, gandindu-te ca pentru o economie de cativa zeci de lei, stai sa faci tomografii prin spitale si sa te intrebi ce s-ar fi putut intampla.

Cele mai bune preturi si produse din categoria protectiilor pentru bicicleta, le-am gasit si de data aceasta, tot la Noriel: pana la urma daca tot le cumperi, ar trebui sa isi indeplineasca scopul si anume sa protejeze efectiv copilul, in cazul unei cazaturi, ca doar nu le cumparam ca sa arate cool.

Am selectat pentru voi, cateva produse din categoria protectii si accesorii pentru bicicleta, role, trotinete, skate-uri etc:








Vrei un copil istet? Iata 4 sfaturi pe care trebuie sa le urmezi

Nu exista parinti pe lumea asta care sa nu isi doreasca un copil istet. De cum se nasc cei mici, parintii incep sa-i citeasca povesti, sa-i descrie lumea in care au venit sau sa-i puna muzica, toate pentru a-i dezvolta copilului istetimea. Este bine de stiut insa ca, daca vrei sa ai un copil istet, „pregatirea” ar trebui sa inceapa inca din viata intrauterina.

Iata in continuare 8 sfaturi care te pot ajuta sa modelezi inteligenta copilului tau inca din frageda pruncie, pas cu pas:

Un copil istet  se formeaza in burtica mamei

Creierul copilului se dezvolta rapid in cele noua luni de sarcina. In nici o alta perioada de-a lungul vietii, creierul nu mai cunoaste un asemenea boom. Tocmai de aceea este importanta dieta mamei si lipsa viiciilor. Daca mama fumeaza, consuma alcool excesiv, face abuz de substante dopante, poate fi afectata dezvoltarea creierului fatului care, mai tarziu, sa duca la probleme de invatare sau comportament. La fel de importanta este si alimentatia, cu cat mamica se hraneste mai sanatos, cu atat mai sanatoasa va fi dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic si mental.

Chiar si mintea mamei influenteaza dezvoltarea creierului bebelusului. Cercetatorii sustin ca fatul este influentat de evenimentele care se petrec in afara pantecului si de emotiile mamei. O mama anxioasa va da nastere unui copil anxios. O mama echilibrata va avea un copil echilibrat.Un rol important il au si ceilalti membri ai familiei. Ei trebuie sa stie ca un mediu calm si linistit in care mama isi duce sarcina la bun sfarsit ii permite fatului sa se dezvolte armonios.

Copiii isteti sunt alaptati

Din ce in ce mai multe studii evidentiaza faptul ca alaptatul are o importanta deosebita asupra intelectului copilului. Cu cat sunt alaptati mai des si pe o perioada indelungata de timp, cu atat mai bine. Specialistii au gasit si patru explicatii:

– In general copiii hraniti la biberon sunt alimentati dupa un program stabilit de parinti. Cei alaptati sunt hraniti de fiecare data cand cere copilul. Iar copilul alaptat este hranit mai des si se bucura de mai multa atentie din partea mamei.

– De cele mai multe ori bebelusii alaptati dorm alaturi de parinti, creandu-se o legatura puternica atat intre mama si copil, dar si intre el si tata. Acesta legatura duce la dezvoltarea armonioasa atat fizica, cat si intelectuala.

– Laptele matern are de 400 de ori mai multi nutrieni decat laptele formula. In plus, laptele mamei are nivelul optim de colesterol care ajuta la dezvoltarea normala a creierului copilului.

– Alaptarea dezvolta empatia dintre mama si copil. De fiecare data cand acesta plange, tensiunea arteriala a mamei creste si se stimuleaza lactatia, iar mama simte imediat nevoia de a lua copilul in brate si a-l duce la san. Hormonii care se elibereaza in acest moment (prolactina si oxitocina) se transmit bebelusului si ajuta din plin la dezvoltarea creierului acestuia.

Un copil istet este purtat aproape de corpul mamei

 Copiii purtati (tinuti in port-bebe sau marsupii) plang mai putin. Iar copiii care plang putin au mai mult timp pentru a asimila cunostinte. Copiii purtati sunt mai atenti la mediul inconjurator, iar acest lucru duce la dezvoltarea abilitatii de a invata. Specialistii spun ca un copil purtat participa la actiunile celui care-l poarta, simte tot ce se intampla in jurul lui si inmagazineaza cunostinte. Iar mai tarziu ii va fi mult mai usor sa ia decizii. Spre deosebire de acestia, copiii tinuti in carucior au un orizont vizual mai mic, sunt feriti de anumiti stimuli, iar mai tarziu nu vor sti sa reactioneze la ei pentru ca nu-i cunoaste.

 Unui copil istet i se vorbeste inteligent

Foarte multi parinti exagereaza la capitolul vorbire. Crezand ca sunt prea mici sa inteleaga, parintii le vorbesc copiilor fie stalcit, fie prea rar, fie prea silabisit. Total eronat! Unui copil trebuie sa i se vorbeasca aproape ca unui om mare. Si, mai ales, cand vorbiti unui copil trebuie sa aveti toata fata indreptata spre el, astfel incat el sa si citeasca pe buze. Iata cateva sfaturi pentru a vorbi inteligent cu copilul:



– Intotdeauna captati-i privirea inainte de a incepe sa vorbiti cu el.

– Fiti receptivi. Chiar daca vi se pare ca nu vorbesc, copiii comunica inca de la nastere. Sunt sunete si gesturi prin care transmit mesaje.

– Adresati-va copilului cu numele lui. In timp, el va invata ca acela este numele lui si va reactiona de fiecare data cand il aude.

– Vorbiti copilului in propozitii scurte, formate din cuvinte cu una-doua silabe, insa nu exagerati pronuntia lor. E suficient „A venit papica” in loc de „Aaa veniiit papicaaaa”.

– Cand vorbiti, exemplificati-i prin gesturi. De exemplu, vine cineva la voi si vreti sa cel mic sa trimita bezele. Nu-i spuneti doar „Trimite o bezea sau un pupic”, ci aratati-i si cum se face. La fel si la revedere. Copiii inmagazineaza mai bine informatiile cand are parte si de practica, nu numai de teorie.

– Puneti-i intrebari. Daca cel mic plange, intrebati-l „X (numele copilului) vrea sa pape?” sau „X a facut pipi/caca?” Si cand descoperiti raspunsul sa-i si spuneti „Aaa, lui X i-a fost foame, a vrut sa pape etc” sau „Daaa, X a facut pipi/caca!”. El va asocia astfel faptele cu vorbele.

– Povestiti cu copilul despre ceea ce faceti. Poate suna caraghios, dar copilului ii face bine. Daca sunteti la bucatarie si preparati masa, de exemplu, spuneti-i copilului ca acum curatati ceapa (si i-o aratati astfel incat sa asocieze obiectul cu sunetele care definesc obiectul), cartoful, morcovul etc. Sau cand ii scoateti scutecul sa-i puneti „X a facut caca, acum mami (sau tati) trebuie sa-l schimbe, sa-l stergem la fundulet, sa punem scutec nou etc.). Fiecare pas pe care il faceti cu copilul sa i-l povestiti.

– Cititi-i. Niciodata nu este prea devreme sa incepeti. Cel mai mult ii influenteaza ritmul, asa ca este indicat sa-i cititi poezii sau sa-i cantati. Va fi atras si receptiv la rime si cadente.

Si tatal trebuie sa aiba contributia lui. Cel putin o data pe saptamana, trebuie sa existe momente „tati si cu mine”. Fie ca se joaca, fie ca-i citeste sau ii canta, tati il va ajuta sa-si dezvolte creierul.

– Vorbiti-i cantand. Cercetatorii spun ca prin cantat se activeaza mai multi centri din creierul bebelusului decat prin simpla vorbire. Chiar daca nu aveti o voce demna de marile scene ale lumii, cu siguranta aveti fanul numarul 1: propriul copil.

sursa


Jucarii cadou pentru Iepurasul de Paste - figurine

Figurinele de jucarie sunt probabil cele mai populare jucarii din lume si motivul este lesne de inteles: asa cum noi, ca adulti, ne jucam jocuri cu masini pe care probabil nu le vom avea niciodata (am eu o vaga banuiala, ca nu voi avea niciodata in gajar BMW 850I, vreo 10 Ferarri si vreo 5 Aston Martin), tot asa si copiii, prin intermediul figurinelor calatoresc la nivel imaginativ in lumi inchipuite: un unicorn figurina barbie endless hair kingdom pana la urma exista doar in povestirile ei si in regatul unicornilor, dupa cum si o figurina star wars hero mashers kenan jarrus nu este chiar de intalnit intr-o lume aflata la coltul strazii.

Einstein a spus insa ca nu cunostintele ci imaginatia este suma a tot ceea ce conteaza.

Si tinand cont ca mare parte din proiectele lui Einstein sau Tesla ori Edison, au existat la inceput doar in imaginatia acestor oameni de stiinta, probabil ca vom intelege odata si odata ca imaginatia in sine, este cea mai mare si mai importanta probabil, unealta a oamenilor si ca niciodata nu ar trebui inhibata in copii.

Nu uitati ca pana la urma, tot ceea ce consideram acum normal si obisnuit, pentru inaintasii nostri, a fost doar un vis, un concept: Da Vinci, Michelangelo, Aristotel, Rousseau etc.

Sprijiniti-le in consecinta imaginatia, lasati-i sa viseze si nu le stopati imaginatia zburdalnica doar pentru a le explica cum sta treaba cu castigatul banilor, munca de la 8 la 16 sau ratele la Dacia.

Am 2 copii, o fetita si un baietel si cumparatul jucariilor este si in cazul nostru, ca in cazul tuturor parintilor probabil, o rutina aproape saptamanala. De data aceasta insa ne pregatim pentru Iepurasul de Paste si am rugat copiii, deoarece acum au invatat sa scrie singurei, sa faca ei lista de cumparaturi pentru Paste. Aparent, acestea sunt jucariile pe care si le doresc, de la Iepuras:





11 sfaturi de viata si parenting de la Stephen Cowan, renumitul pediatru american

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie” – Stephen Cowan

Stephen Cowan are o experienta de peste 25 de ani in domeniul pediatriei, datorita careia a putut observa anumite probleme recurente in relatia dintre copii si parinti, dar si mentalitati ale parintilor care ii limiteaza.

Intr-un articol publicat in MindBodyGreen acesta a prezentat 11 sfaturi de parenting.

Iata care sunt cele 11 sfaturi pe care Stephen Cowan isi doreste ca orice parinte sa le stie:

Incurajarea nu este acelasi lucru cu permisivitatea
Desi sunt adesea confundate intre ele, permisivitatea si incurajarea sunt doua lucruri diferite.

Permisivitatea diminueaza, de regula, motivarea copiilor si sentimentul de succes pe care acestia il au atunci cand duc ceva la bun sfarsit si le limiteaza libertatea.

Pe de alta parte, incurajarea semnifica incredere. Uneori, a fi o prezenta incurajatoare in loc de a oferi o mana de ajutor este mai important decat crezi. Asta inseamna sa te dai la o parte si sa ii oferi copilului tau sansa de a actiona independent. Fiind mereu pregatit sa ii oferi ajutorul daca circumstantele o cer, fara insa a-i ingradi libertatea, ii arata ca ai incredere in abilitatile sale de a se descurca.

Dezvoltarea copilului nu este o cursa
Considera cresterea copilului tau ca pe cresterea unui pom: pentru a culege un fruct bun, trebuiesc alimentate radacinile, pentru a fi sanatoase si puternice. Suntem in era eficientei si vitezei, in care parca totul functioneaza pe repede-inainte, insa permite-i copilului sa fie exact asta – copil.

Lasa-l sa experimenteze copilaria la timpul ei, adolescenta la timpul ei. Viata este un proces, asadar invata-l sa acorde atentie fiecarei etape si fii alaturi de el in toate: mancati impreuna, radeti impreuna, invatati impreuna.

Fii mereu pregatit
A fi sanatos nu inseamna sa nu te imbolnavesti niciodata, ci sa te poti insanatosi atunci cand te-ai imbolnavit.

Regula asta se aplica si copilului tau – nu il feri de orice lucru care i-ar putea, de fapt, creste imunitatea si nu trai cu frica sa nu se imbolnaveasca. Exista suficiente leacuri naturale care ii ajuta sistemul imunitar sa faca fata bolilor uzuale: hidratarea corespunzatoare, o alimentatie sanatoasa, miscarea regulata, odihna adecvata.

Inveti mai multe de la copilul tau decat crezi
Vrei sa ajungi la iluminarea spirituala? Copilul tau iti poate oferi adevarata intelepciune.

Ofera-i timp pentru a-si exprima trairile, incearca sa intelegi ce te invata si vei vedea ca, astfel, afli mai multe despre…tine.

Copiii observa inconsecventele, iar apoi incearca sa le inteleaga.

Ai simtit vreodata cum copilul tau iti forteaza parca limitele? Acelea sunt limitele tale, nu ale lui.

Lasa lucrurile sa treaca
Viata este un proces in care lucrurile curg constant. Asa cum anotimpurile trec, cum copilaria este inlocuita de adolescenta, cum dupa ce inspiri urmeaza sa si expiri, la fel curg si evenimentele si etapele vietii.

De aceea este important sa lasi lucrurile sa treaca, sa iti ierti copilul chiar daca este neascultator uneori, deoarece altceva va lua locul acestor intamplari.

Iti cunosti copilul mai bine decat oricine altcineva din lume. Ai incredere in tine!
A fi parinte nu inseamna a sti intotdeauna ce este de facut si a avea toate raspunsurile, uneori mai inseamna si sa stii sa iti asculti inima sau intuitia.

Studiile arata ca intuitia materna este mai puternica si mai eficienta in semnalarea problemelor decat orice tip de test de laborator.

Asa ca stai linistit – ca parinte, poate nu ai toate raspunsurile, dar ai cea mai importanta resursa pentru a le gasi: intuitia ta.

Orice simptom este un strigat de ajutor al corpului
Corpul uman are propria inteligenta, functioneaza dupa un sistem bine pus la punct, asadar nu te grabi intotdeauna sa elimini simptomele – mai degraba incearca sa le intelegi.

„Febra este doar felul prin care organismul ne comunica faptul ca se lupta cu ceva, asadar nu febra este problema, ci declansatorul ei” – Dr. Stephen Cowan.

Uneori febra este modul prin care organismul stimuleaza sistemul imunitar, creand caldura suplimentara, asadar da-i voie copilului tau sa isi dezvolte sistemul imunitar in ritmul sau propriu.

Vindecarea necesita timp
Suntem dependenti de rezolvarile rapide si ignoram ca vindecarea este, de fapt un proces. Nu iti priva copilul de etapele vindecarii, ci lasa-l sa invete cum sa isi dezvolte sanatatea. Boala si vindecarea sunt, de fapt, strans legate.

Creeaza traditii de familie
Traditiile personale sunt ceea ce creeaza un mediu placut si propice comunicarii in familie. Astfel vei cladi incredere si legaturi de intimitate in familia voastra, ceea ce ii va seta o imagine pozitiva copilului tau pentru mai departe in viata.

Priveste lucrurile in ansamblu
Dr. Stephen Cowan a vazut si tratat mii de copii in cariera sa, iar concluzia pe care acesta o trage este ca  ceea ce pare tragic pentru un adolescent, se va dovedi a fi doar o pietricica in drumul vietii sale mai tarziu.

Abia cand acesta va invata sa faca un pas in spate si sa priveasca lucrurile in ansamblu isi va da seama de importanta anumitor lucruri.

Cresterea se intampla in cicluri
Precum anotimpurile, lectiile vietii ne vor aparea in fata din nou si din nou, in fiecare etapa a vietii noastre. Singurul lucru care se va schimba va fi modul in care noi privim situatiile respective.

Asta inseamna, din fericire, ca nu avem o singura sansa de a invata ceva, ci numeroase de-a lungul vietii.

Explica-i adolescentului tau importanta aprecierii acestor etape, pentru ca fiecare ii aduce serii noi de minuni si descoperiri pe care le poate trai pentru prima data, o singura data in viata.

sursa