Regim alimentar - gastrita

Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente.

Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome si diagnosticare
  3. Alimente care trebuie evitate in gastrita
  4. Reguli alimentare care ajuta in ameliorarea gastritei
  5. Fructe si legume care diminueaza disconfortul
  6. Proteine

Simptome si diagnosticare

Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic.

Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau analiza scaunului.

Exista un tablou simptomatologic variat al gastritei, format in principal din:
- dureri abdominale;
- balonare;
- indigestie;
- inapetenta;
- crampe stomacale, in special dupa masa;
- varsaturi.

Alimente care trebuie evitate in gastrita

Alimentatia sau dieta joaca un rol esential in gestionarea evolutiei bolii si in prevenirea complicatiilor grave, asa cum este ulcerul sau cancerul gastric. Exista cateva restrictii alimentare de care trebuie sa se tina cont pentru a ajuta la procesul de recuperare si la mentinerea unei activitati gastrice in limite normale.

Categorii de alimente care trebuie evitate in gastrita:
- alimentele si condimentele picante (chili, piper etc.);
- prajeli, produse semi-preparate si de tip fast-food;
- muraturi;
- cafea si orice alt produs cu cafeina;
- otet;
- bauturi alcoolice;
- bauturi racoritoare carbogazoase;
- dulciurile si prajiturile - cu unt, ciocolata, gogosi, negrese etc.

Din categoria fructelor si legumelor care trebuie evitate in gastrita se numara:
- ceapa cruda;
- varza;
- broccoli;
- fructe necoapte;
- nuci;
- citrice;
- afine;
- rosii.

In ceea ce priveste consumul de carne si peste, exista cateva restrictii referitoare in special la modul de gatire, deoarece ingreuneaza digestia.
- carnea de vita;
- carnea prajita;
- somon;
- hering.

Reguli alimentare care ajuta in ameliorarea gastritei

Exista cateva trucuri alimentare si recomandari care te pot ajuta sa controlezi mai bine simptomele si evolutia gastritei. Ele sunt utile si in cazul in care gastrita degenereaza in ulcer. Atunci cand simptomele iritatiei mucoasei gastrice nu sunt tratate, boala evolueaza in ulcer.

Lichide

Medicii recomanda consumul a cel putin 8 pahare de apa pe zi. Se pot consuma si alte bauturi, dar fara cafeina. Se poate opta pentru ceaiuri sau sucuri proaspete de fructe (de mere, struguri sau pere) diluate cu apa. Acestea nu ar trebui sa produca niciun disconfort abdominal.

Lichidele ajuta foarte mult digestia si contribuie din plin la reglarea tranzitului intestinal, care se poate dovedi o problema atunci cand suferi de gastrita.

Alimente cu fibre

Pacientii care sufera de gastrita trebuie sa consume portii controlate de fibre, atat solubile, cat si insolubile. Ele contribuie la stimularea procesului de digestie si se regasesc predominant in alimente ca cereale integrale, fasole boabe, legume si fructe nedecojite etc.

Alimente cu amidon

Exista cateva produse alimentare cu amidon, precum painea neagra, pastele din grau integral, taiteii sau macaroanele, fulgii de ovaz, cerealele si cartofii fierti sau piureul care pot fi consumate de persoanele care sufera de gastrita.

Cu toate acestea, versiunile prajite sau uleioase ale acestor alimente sunt contraindicate, deoarece pot agrava gastrita. De exemplu, cartofii si carnea prajite sau chips-urile sunt greu digerabile, provoaca gaze in exces, balonare si dureri abdominale.

Fructe si legume care diminueaza disconfortul

In gastrita, alimentele care duc la ameliorarea disconfortului abdominal includ fructe si legume ca mere, telina, afine, ceapa, usturoi si ceaiuri. Acestea au proprietati antiinflamatorii si contin flavanoide, dar contribuie si la diminuarea inmultirii bacteriei Helicobacter Pylori, care provoaca inflamatia.

Este recomandat sa se consulte medicul inainte de a se consuma astfel de alimente, deoarece exista situatii particulare in care trebuie evitate. De exemplu, aciditatea din ceapa sau usturoi ori cafeina din unele ceaiuri poate agrava, in unele cazuri, simptomele gastritei. Insa exista si cazuri in care pot fi consumate cu limita sau in anumite conditii de preparare.

Cel mai indicat este ca legumele sa se consume gatite sau in combinatii de salate. In orice caz, exista legume care sunt strict interzise bolnavilor de gastrita, precum: broccoli, varza, conopida, rosii si produse din rosii sau muraturi. In afara de acestea, restul pot fi consumate, chiar si in stare naturala.

Proteine

Dieta bogata in proteine nu este recomandata in gastrita. Trebuie evitate preparatele din carne de tipul mezelurilor sau carnurile foarte grase. Si unele leguminoase sunt interzise din cauza continutului prea mare de proteine (fasole boabe, mazare, linte) deoarece conduc la aparitia gazelor, balonarii si la acutizarea crampelor si spasmelor abdominale.

Si acidul continut de lapte si produse lactate poate favoriza aparitia gastritei sau agrava simptomele ei deja existente, mai ales la persoanele care prezinta factori de risc in a dezvolta aceasta afectiune.

Chiar daca este necesara limitarea cantitatii de proteine, ele raman totusi substante nutritive importante si parte esentiala dintr-o dieta echilibrata si trebuie procurate din alimentatie.

Alimentele cu proteine care nu inrautatesc simptomele gastritei sunt carnea de pui sau curcan, fructele de mare, tofu, laptele de soia si unele lactate cu continut scazut de grasimi (lapte, iaurturi, branza).

Stabilirea meniului potrivit pentru pacientii care sufera de gastrita se stabileste impreuna cu un medic gastroenterolog. Meniul se compune pe baza tuturor informatiilor medicale rezultate din analize si anamneza, dar si in functie de alte afectiuni de care poate suferi bolnavul.

sursa