Cumparaturi de jucarii pentru fetite - Sarbatorile de iarna, se apropie

        Se apropie vacanta si nici sarbatorile de iarna nu sunt chiar departe. Asa incat am hotarat sa cumpar de pe acum jucarii pentru fetitele mele.
        Nu eram hotarat sincer, cand am vazut insa reducerile de pret de la Noriel si de frica sa nu raman iar fara bani, de sarbatori :)) am hotarat sa prioritizez si prima oara sa cumpar ce este mai important: si din punctul meu de vedere, jucariile pentru ei sunt mai importante decat cantitatea de sarmale, pe care o pun pe masa de Craciun, sa le vad zambetele copiilor mei si sa ii vad razand, conteaza mai mult decat sa arunc kilograme intregi de mancare, dupa sarbatori, doar pentru ca nu am apucat sa consumama, cat am cumparat.

        Prin urmare, m-am apucat sa le comanda ceva jucarii online pentru Mos Craciun, Mos Nicolae, zilele de nastere si premiile in jucarii, promise pentru ca si-au mentinut notele la o medie de peste 9

       In principiu, conform informatiilor obtinute, conform dorintelor exprimate, le-am cautat jucarii din categoriile:

A mai trebuit sa cumpar si jucarii de bebelusi pentru ca am cativa prieteni cu bebelusi.

      Am cumparat urmatoarele jucarii, le-am primit, toate sunt super ok, nu am avut nici un fel de problema cu comanda online, nu am intampinat dificultati la plasarea comenzii, produsele au fost livrate fata intarziere, ma uit acum la ele. Nu au cutii rupte, par calitative, au fost la reduceri substantiale de preturi, nota 10 pana acum pentru Noriel. Acestea sunt cateva din jucariile pentru copii, cumparate:


Da, ati ghicit, ambele fetite sunt innebunite dupa tot ce inseamna my little pony (MLP), Equestria Girls, Friendship is magic etc.

Educatia rutiera a copilului, ce trebuie sa il inveti?

Regulile de circulatie pe strada sunt esentiale pentru protejarea copilului impotriva accidentelor, atat de frecvente in ultima perioada la noi in tara. Nu mai e mult pana cand micutul tau va pasi pentru prima oara singur pe strada si va fi nevoit sa infrunte o multime de reguli de trafic. De la invatarea culorilor semaforului, a semnelor de circulatie necesare pentru trecerea strazii si pana la traversarea acesteia numai pe zebra, micutul trebuie invatat sa se descurce in trafic.

Invata-l regulile elementare de mers pe strada de cand este mic!

 invatare_reguli_circulatie_siguranta_strada

Inca de la 1-2 anisori este timpul sa incepi sa ii repeti constant regulile de circulatie pe strada. Invata-l sa nu mearga niciodata pe strada singurel si sa se uite in ambele sensuri inainte de a traversa, tinandu-l de manute.

Aminteste-i mereu sa stea numai pe trotuar cand va plimbati sau circulati pe strada si sa nu se aventureze pe carosabil pentru nimic in lume (nici daca scapa mingea sau jucaria etc.). Explica-i si de ce nu trebuie sa faca asta sau care sunt consecintele unui astfel de comportament.

Invata-l semnele de circulatie elementare pentru traversat strada!


In primul rand trebuie sa ii explici ca strada nu se traverseaza pe oriunde si ca exista cateva zone speciale in care poate circula in siguranta. Acestea sunt:

zonele cu semafor;
zonele cu marcaj pietonal - zebra;
zonele cu indicatoare "trecere pentru pietoni".

Micutul tau trebuie sa le invete pe rand. Explica-i pe intelesul lui cum se traverseaza pe la semafor, pe zebra sau in dreptul indicatoarelor, dar cel mai important este sa inteleaga ca si atunci cand este verde pentru pietoni, cand vede zebra sau indicatorul, trebuie sa se asigure ca toate masinile aliniate au oprit si abia apoi sa puna piciorul pe strada. In ziua de astazi, aceste marcaje sau indicatoare nu mai ofera siguranta nimanui, iar grijile si masurile de precautie trebuie intensificate.

Invatarea semaforului pare simpla, insa micutul trebuie sa inteleaga ca semnele care se aplica pentru pietoni sunt cele doua sub forma de omuleti si ca sunt in 2 culori: verzi si rosii. Nu trebuie niciodata sa se orienteze dupa culorile semaforului care ofera indicatii masinilor (cele 3 culori - rosu, galben).

Micutul tau trebuie sa stie ca daca a inceput sa traverseze, se afla la mijlocul strazii, iar semaforul pentru pietoni incepe sa palpaie, este timpul sa grabeasca pasul, deoarece in curand se va transforma in rosu. Incurajeaza mereu copilul sa nu zaboveasca mult pe strada, ci sa se grabeasca atunci cand trece strada, dar numai dupa ce se asigura ca indeplineste conditiile necesare, legate de marcajul, indicatoarele si zonele de traversare.

In cazul in care nu exista trotuare si indicatoare de trecere, invata copilul sa mearga mereu pe partea stanga a carosabilului, cat mai in margine, astfel incat sa aiba vizibilitate si sa vada cand trec masini.

Profita de toate plimbarile pe care le faci cu micutul tau pentru a-i exemplifica regulile de circulatie si a-l ajuta sa le invete, sa le retina si sa le puna in practica. Testeaza-l din cand in cand intrebandu-l ce trebuie sa faceti cand sunteti in fata unei strazi cu sau fara zebra, semafor sau indicatoare, dar nu te enerva daca nu stie. Repeta-i mereu pana le invata si le pune in practica!


sursa

Dezvoltarea psihica a copilului la 6-11 ani

Dezvoltarea psihica a copilului in perioada scolara, intre 6 si 11 ani, este intr-un progres continuu. Este o perioada presarata cu o multime de emotii si trairi noi pe care copilul trebuie sa invete sa le controleze si sa le foloseasca in beneficiul lui. Si dezvoltarea intelectuala cunoaste apogeul odata cu intrarea la scoala. Iata care sunt principalele caracteristici ale dezvoltarii psihice la scolari, intre 6 si 11 ani!


La 6-7 ani

Din punct de vedere intelectual si psihologic, copilul se afla la inceput de drum in ceea ce priveste achizitiile intelectuale sau cognitive. Odata cu inceperea scolii, are ocazia sa invete o multime de lucruri noi, care-i stimuleaza inteligenta si ii dezvolta cultura generala.

De asemenea, incepand cu varsta de sase anisori, copilul se va confrunta cu emotii si stari noi si va fi nevoit sa le faca fata si sa le controleze eficient.

Din punct de vedere emotional, este o varsta inca dominata de nesiguranta si temeri, uneori nejustificate. Este incapabil sa accepte critici sau pedepse si sa-si asume vina in situatiile care o cer.

I se pare ca are dreptate in absolut orice si ca totul i se cuvine. Ii este imposibil sa faca alegeri, deoarece vrea totul pentru el.

Are tendinta de a fi rigid si negativist in gandire, iar accesele de furie isi mai pot face simtita prezenta in comportamentul lui.

Sub presiunea stresului specific varstei, poate dezvolta balbism, care ii poate afecta dezvoltarea intelectuala. Insa, in cele mai multe cazuri, este o problema trecatoare, care tine doar pana cand copilul se adapteaza la noi situatii si experiente. Memoria incepe sa fie din ce in ce mai organizata si poate chiar sa invete sa scrie si sa citeasca.

Back to school: o suta de sfaturi utile pentru tine si copilul tau

La 8-9 ani

Intre 8-9 ani, copilul tau incepe sa aiba primele secrete si sa simta din ce in ce mai mult nevoia de intimitate. Este momentul in care, daca nu ai facut-o pana acum, trebuie sa ii asiguri un spatiu personal, doar al lui si ceva timp singur, in propria intimitate.

Are asteptari inalte de la propria persoana si trece prin perioada in care autocritica este la cote maxime. I se pare ca nu face nimic bine si chiar spune adesea acest lucru: nu sunt bun la nimic, nu fac nimic bine etc.

Si curiozitatea va persista in dezvoltarea lui emotionala. Copilul incepe sa fie din ce in ce mai interesat de cauzele sau motivele pentru care se intampla anumite lucruri. S-a constatat ca la aceasta varsta copilul pune foarte multe intrebari legate de sarcina si nastere.

Este in perioada in care isi exprima din plin afectiunea, isi ofera ajutorul, este vesel si jovial, dar la fel de bine are momente in care este obraznic, egoist, are pretentii nejustificate si vrea sa fie autoritar in relatia cu ceilalti.

Si temerile care predominau in etapa prescolara incep sa se rareasca si sa se diminueze in intensitate. Inca mai manifesta frica de anumite lucruri, insa sunt temeri rezonabile, justificate pentru aceasta varsta.

Opune adesea rezistenta in fata solicitarilor tale sau instructiunilor pe care i le oferi, insa cu rabdare si metode disciplinare eficiente, pana la urma va ceda rugamintilor tale.

La 10-11 ani

Pe la 10-11 ani, copilul incepe sa faca trecerea la pubertate, o noua etapa a copilariei, marcata de schimbari semnificative din punct de vedere emotional.

Schimbarile de la pubertate isi pun foarte mult amprenta asupra dezvoltarii lui psihologice. In primul rand ca incepe sa devina mai interesat de propria imagine, de modul in care se imbraca, de ce impresie au ceilalti despre el. Vrea din ce in ce mai multa intimitate si este preocupat de relatiile cu prietenii si ceilalti copii.

Activitatile scolare intra din ce in ce mai mult printre preocuparile lui. Talentele incep sa iasa la suprafata, iar pasiunile si interesele pentru anumite activitati sunt doar temporare. Insa talentele native trebuie cultivate din primele momente in care copilul da semne ca are inclinatii spre ele.

Pornirile agresive incep sa se domoleasca. Copilul capata mai mult autocontrol. Nu este o etapa a copilariei dominata de agresivitate, ci mai degraba de sensibilitate. Copilul se afla intr-o perioada sensibila si are nevoie de parinti alaturi de el, pentru a-l ajuta sa se descurce cu emotiile si schimbarile prin care trece.


sursa

7 lucruri pe care să i le spui copilului despre desenele lui, în loc de “Foarte frumos!”

Modul în care îți lauzi copilul pentru diverse realizări poate avea un impact atât asupra respectului său de sine, cât și asupra modului ulterior de evoluție în viață. Ce lucruri este bine să i le spui acestuia despre desenele lui în loc de Foarte frumos vei afla aici alături de explicații în detaliu.

e trebuie să știi despre laude la copii

Majoritatea părinților primesc întrebări din partea celor mici cu privire la diverse realizări de-ale lor. Cel mai adesea este vorba despe situații precum desene pe care le realizează; vi le arată și apoi urmează avalanșa de întrebări: îți place? Ce părere ai? Deși de cele mai multe ori nici nu reușești să înțelegi ce reprezintă formele și liniile din fața ochilor, te simți cumva dator să oferi un compliment/o reîntărire de tip pozitiv, iar cel mai adesea la îndemână este foarte frumos. Evident, după oferirea complimentului, urmează un moment de bucurie și manifestări de încântare maximă. Practic, este o variantă facilă de a evalua munca copilului, de altfel de preferat unei afirmații complet nepotrivite (cum ar fi să spui că mașina din desen pare foarte rapidă, însă copilul desenase un câine sau să confunzi un cerc roșu cu un balon, care de fapt era o reprezentare a bunicului). Adevărul este însă că afirmația foarte frumos este adesea repetată pentru realizări la care cel mic nu a depus un efort deosebit; copilul învață astfel că totul este foarte frumos atâta timp cât mama și tata spun asta (și numai atunci când mama și tata spun).

Conform cercetărilor curente, câteva dintre cele mai frecvent folosite și aparent pozitive fraze în comunicarea cu copiii au de fapt un efect distructiv. În pofida bunelor noastre intenții, aceste afirmații îi învață pe copii să înceteze să aibă încredere în sistemul lor intern de îndrumare, să devină înșelători, să facă cât mai puține lucruri și să renunțe când obstacolele devin prea dificile. Alfie Kohn susține că acest mod de abordare nu face decât să: manipuleze copilul (deoarece constituie mai degrabă o reacție inconștientă, de comoditate a părintelui, de care de multe ori copilul nu are nevoie), să creeze dependenți de laude (dacă expresia este constant repetată indiferent ce face copilul, acesta o va aștepta și anticipa de fiecare dată), să răpească bucuria unui copil (deoarece tu ca părinte nu ai depus un efort prea mare în a evalua cu adevărat munca sa și răspunzi automat fără să apreciezi), să elimine interesul (când copilul observă că este în permanență complimentat, indiferent de situație, nu își va mai da interesul să creeze ceva mai bun), să scadă nivelul de realizări (în continuarea motivului anterior, realizările devin mai reduse, de calitate mai scăzută).

Printre aceste afirmații pe care este bine să le eliminați din vocabular este și expresia foarte frumos. Dacă dorești să ai parte de un copil bun, căruia îi pasă de cei din jur și de propria reușită, află că există alternative care vor încuraja motivația instrinsecă și conexiunea emoțională cu cei mici.

Putem răspunde copiilor într-o manieră în care le apreciem efortul și încurajăm învățarea care prin repetiție vor fi memorate, iar data viitoare când ți se mai cere părerea nu vei fi luat pe nepregătite.

desene copii

1. Nu presupune de la început că ai înțeles tematica lucrării

Prin urmare este bine să întrebi copilul "Îmi poți povesti despre desenul tău?" După cum ai aflat deja anterior, sunt șanse foarte mari ca un părinte să aibă o perspectivă diferită de cea a copilului cu privire la imaginea reprezentată, confundând astfel un camion cu un câine pe role, un elf cu un copac sau o gogoașă cu un portal în viitor. Celor mici le place să vorbească despre lucrările lor, iar acesta este un moment prielnic să faci uz de acest interes.
2. Observă detalii

Discută despre umbrele, liniile, culorile și formele pe care le observi în lucrarea sa. Spune-i lucruri precum "observ că ai adăugat culoarea mov pe cer, spune-mi mai multe despre asta sau ai pus buline albastre sub apă, povestește-mi despre ele." Invită copiii să discute procesul de gândire aflat în spatele desenului.
3. Oferă un feedback legat de efortul său

Când îți observi copilul concentrat și adăugând detalii la o schiță sau la o mâzgăleală, laudă-l. Comentarii precum "văd că te-ai străduit să desenezi acele linii curbe sau ai continuat să lucrezi până când ai terminat tot desenul". Apreciază în mod real efortul pe care copilul l-a depus în realizarea lucrării.

desene copii

4. Folosește expresii precum am observat sau văd

Spune ceva care să creeze o interacțiune între tine și cel mic, cum ar fi "am observat că ai folosit mult albastru, este culoarea ta preferată" sau "am observat că ai adăugat galben peste mov" sau "de ce te-ai gândit să desenezi asta pe triunghi?" La fel de utilă este și varianta de a întreba "de unde ți-a venit ideea să desenezi asta?"
5. Nu judeca desenul

Când copilul te întreabă dacă îți place oferă un răspuns care să conțină un anumit detaliu pe care îl consideri atrăgător, de exemplu, "acei nori mov îmi amintesc de un apus de soare pe care l-am văzut noaptea trecută" sau "floarea aceasta albastră este preferata mea". Acest tip de comentarii vor încuraja, de altfel, o continuare a discuției.
6. Pari mândru. Chiar ești?

Întrebându-l care sunt sentimentele sale cu privire la desen îl încurajezi să fie sincer și deschis cu tine. Există o mulțime de situații în care cei mici nu sunt mulțumiți de desenele lor și își doresc doar să îți cunoască impresia. Prin urmare, în aceste situații o minciună spusă din comoditate poate face mai mult rău decât bine.
7. Încurajează pașii următori

În cazul în care înțelegi perfect ce reprezintă desenul copilului, îi poți oferi câteva sfaturi, precum să îl completeze cu diverse detalii. De exemplu, omuleții reprezentați pot fi accesorizați cu haine, pantofi, pălării. Încearcă însă să nu pară o critică pentru a nu-i răni sentimentele (să nu rămână cu impresia că desenul său este incomplet).

sursa

Cum pregatim copiii pentru vacanta?

O vacanta in familie sau o tabara poate fi prilej de mare bucurie, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Insa atunci cand vacanta in familie ori tabara constituie o premiera pentru unul sau chiar toti prichindeii, noutatea poate fi coplesitoare. Anticiparea sau chiar si surpriza, pot fi receptate ca infricosatoare ori ca neplacute de catre cei mici. Cel mai bine este ca, inainte de plecarea intr-o vacanta sa ii pregatiti pe cei mici.



Vacanta este o perioada foarte indragita a anului, asteptata cu nerabdare de catre cei mici daca stiu ce urmeaza. Este foarte important, mai ales daca este prima lor vacanta in familie, ori chiar tabara fara parinti si mai ales daca nu sunt obisnuiti cu calatoriile, sa ii pregatiti pe cei mici pentru aventura ce va urma.
Pregatirea pentru vacanta
In functie de varsta copiilor tai, cu ceva timp inainte de marea aventura trebuie sa le povestesti cate ceva despre ce inseamna o vacanta in familie sau o tabara. Este absolut necesar sa incerci sa descrii perioada vacantei ori a taberei ca fiind una plina de bucurie si aventura, de lucruri si locuri noi. Ideal este sa te documentezi tu inainte despre destinatia unde copiii vor ajunge (cu sau fara voi, parintii), despre atractiile si activitatile de acolo.



Arata-le poze si spune-le totul ca pe o poveste daca sunt prescolari, iar daca stiu deja sa citeasca prezinta-le un ghid de calatorie ilustrat ori chiar materiale de pe internet. Lasa-i sa iti puna cate intrebari doresc si incearca sa le raspunzi cat mai sincer cu putinta. In felul acesta ei se vor asigura ca nu este nimic infricosator "acolo" si ca pot avea incredere in tine.

In cazul in care cei mici trebuie pregatiti pentru prima lor tabara fara voi, este foarte important sa ii asiguri ca se vor intoarce la voi dupa x zile si ca vor putea tine legatura in permanenta cu voi.

 Familie
Pregatirea pentru calatorie
O vacanta la mare departare de casa nu este intotdeauna cea mai buna idee in ceea ce priveste copiii mici. Drumul pana la destinatie poate fi extenuant si este posibil sa scoata la iveala cele mai urate comportamente ale copiilor. Indiferent ca veti pleca in vacanta cu masina, trenul ori avionul, este foarte important sa ii pregatesti pe cei mici pentru drumul pe care il au de facut.

Trebuie sa le explici pe intelesul lor ca este necesar sa stea pe scaunul lor linistiti tot timpul calatoriei, ca vor exista momente in care se vor putea ridica pentru dezmortirea picioarelor, ca trebuie sa nu ii deranjeze pe ceilalti calatori din jur, ca nu au voie sa faca galagie ori sa arunce cu obiecte sau jucarii. In functie de varsta lor, poti sa inventezi un joc „cine sta cel mai mult cuminte in fotoliu/scaun" in care sa participi si tu, lasandu-i, in general, pe ei sa castige. Asigura-i ca in timpul calatoriei vor avea parte de jocuri si surprize si tine-te de cuvant pentru a nu distruge sansele unei calatorii viitoare placute.



 Tata si fiu cu laptop
Pregatirea pentru mese la restaurant
Majoritatea parintilor merg la restaurante cu cei mici si acolo descopera ca nu au nici cel mai mic control asupra lor: in loc sa manance linistiti stand pe scaunul lor, asa cum fac acasa, copiii incep sa alerge printre mese, sa arunce cu mancarea, sa traga de fetele de masa si sa tipe cat pot de tare. Atunci cand te afli aproape de casa poate ca solutia este la indemana: va ridicati de la masa si mergeti acasa.

In calatorie insa, neavand alta solutie pentru a lua masa, va puteti transforma in tinta privirilor dezaprobatoare ale celorlalti sau chiar puteti fi rugati politicos sa parasiti restaurantul. Pentru a evita asemenea momente neplacute in vacanta, trebuie sa ii pregatiti pe cei mici din timp. Pregatirea lor consta, evident, in iesiri la restaurant in care sa le corectati comportamentul, iar daca acest lucru poate fi prea costisitor, macar incercati sa luati masa cu mai multi adulti sau cu familia extinsa pentru a exersa comportamentul potrivit pentru mesele in public.

 Familie
Pregatirea pentru activitati de vacanta
Pregatirea copiilor pentru vacanta trebuie sa includa si explicatii in legatura cu ce se va intampla concret la destinatie. Povesteste-le in detaliu programul zilelor de vacanta, puncteaza momentele de joaca, vizita atractiilor locale, ce inseamna un muzeu si ce vor vedea acolo, cum si unde vor dormi, cum va fi vremea si ce inseamna un hotel. De asemenea, asigura-i pe cei mici ca si in vacanta veti pastra anumite obiceiuri de rutina, cum ar fi baia de seara, povestea dinainte de culcare sau joaca in pat dimineata.

In cazul in care calatoria celor mici va include si vizite in parcuri de distractii, gaseste pe internet cateva filmulete scurte din care pot sa inteleaga amuzamentul de care vor avea parte acolo, ce inseamna „ne vom da in trenulete" sau „carusel". De asemenea, este foarte important sa ii asiguri pe cei mici ca nu vor avea parte de momente neplacute, iar daca nu vor vrea sa faca ceva sau un anumit loc sau joc ii va speria, nu ii vei obliga sa continue.

 Familia pleaca in vacanta
Sfaturi pentru parinti
O vacanta cu cei mici, mai ales prima vacanta a lor, poate fi un motiv de stres pentru voi parintii, incepand cu momentul planificarii, al impachetarii bagajului si continuand cu drumul pana la destinatie si cu vacanta in sine. Cel mai important lucru este sa incercati sa nu aveti asteptari nerealiste si sa va pregatiti, atat sufleteste cat si practic, pentru ceea ce va urma.


Impachetati pentru cei mici jocuri pentru drum, dar si pentru serile sau diminetile de vacanta.
Nu uitati obiectele de confort ale copiilor. Poate fi vorba despre paturica preferata, o jucarie de plus sau o veioza mica de veghe.
Incercati pe cat posibil sa nu va aratati stresul. Cei mici va pot prelua starea inconstient, iar vacanta poate deveni un cosmar plin de tipete, plans si crize de nervi.
Limitati consumul de zahar si ciocolata al celor mici, atat pe parcursul calatoriei, dar si cu cateva zile inainte. Zaharul sau ciocolata le va conferi multa energie si implicit, ii va face irascibili si mofturosi.
Nu va simtiti mai vinovati sau mai jenati decat este cazul atunci cand copiii fac crize in public. Spectatorii deranjati au si ei copii sau daca nu, la randul lor au fost copii si si-au pus parintii in aceeasi situatie ca a voastra macar o data.
Incercati pe cat posibil sa variati activitatile zilnice, astfel incat sa le mentineti interesul si entuziasmul pe tot parcursul vacantei.


sursa


Ritualul de somn al copilului

Ritualul sau rutina de somn a copilului trebuie gandita de parinti in functie de nevoile micutului lor.

Cele mai mari dificultati in privinta somnului le intampina insa copilul scolar, intre 6 si 12 ani. Dupa aceasta varsta parintii nu ar mai trebui sa aiba parte de o opozitie din partea copilului cand vine vorba de somn. Pentru a scapa de discutiile interminabile cand vine ora de somn, este recomandabil sa il inveti si tu pe copilul tau cu o rutina de somn.

Crearea unei rutine de somn poate fi o problema, dar perseverenta va da rezultate pe termen lung si va avea ca efect si o trezire mai usoara dimineata. In general copii prescolari si scolari au nevoie de 9-11 ore de somn si pentru a se trezi usor dimineata este bine sa se culce in jurul orei 8 seara.

Acest program nu trebuie sa fie batut in cuie si depinde foarte mult si de orele de scoala ale copilului, ora la care trebuie sa se trezeasca etc. Dar in general un copil ar trebui sa se culce undeva intre orele 7-9 seara, pentru a avea un somn odihnitor si energie suficienta pentru a doua zi.

Etapele unui ritual inainte de somn


In primul rand, ritualul poate incepe cu o baita calda, ce il linisteste si relaxeaza pe copil. Nu uita ca inainte de culcare sa ii oferi copilului tau o gustare lejera. Biscuitei cu branza, cereale integrale cu lapte, ceai cu o felie de paine cu gem de casa sunt gustari preferate de copii, sunt usoare si le ofera micutilor necesarul de nutrienti pe parcursul noptii.

Timpul pentru a relationa


Asigura-te, mai ales daca ai mai multi copii, ca fiecare dintre ei are parte de momente de relationare cu ambii parinti in fiecare zi. De exemplu, in serile in care nu face baie, puteti sa faceti un puzzle, sa jucati scrabble, sa cantati ceva in soapta sau sa petreceti pur si simplu timp impreuna.

Seara, cand stati in pat, ii poti face micutului un masaj pe spate, puteti sa vorbiti despre ce a facut in ziua aceea, si ce planuri are pentru ziua de maine.

Apoi, nu uita de "povestea de seara". Poti sa ii citesti tu copilului, sau sa iti citeasca el tie, sau sa cititi impreuna pe voci. Incurajeaza-l pe copil, atunci cand se apropie ora de culcare, sa citeasca in pat, sa scrie in jurnal sau sa asculte muzica in surdina.

Discuta despre temerile lui


Unii copii fac galagie si se opun atunci cand vine vorba de somn pentru ca au anumite frici. Unora le e frica de intuneric, de cosmaruri, ca nu se vor mai trezi sau chiar de monstrul de sub patul lor.

Vorbeste cu el despre aceste lucruri si afla cum poti sa il ajuti. Daca ii este frica de intuneric ii poti lasa in camera o veioza mica sau lumina de pe hol aprinse. Daca ii este frica de cosmaruri, ii poti explica faptul ca esti in camera alaturata si ca vei veni daca are o probleme. Daca ii este frica de monstri, explica-i ca ei nu exista si asa mai departe.

Inainte sa pleci din camera, lasa-i in minte o imagine frumoasa la care sa se concentreze: de exemplu, o gradina inflorita sau un rau de munte care susura.

In final, la somn


Pentru a-i asigura copilului tau un somn linistit, atmosfera din casa trebuie sa fie calma, camera intunecoasa si cu o temperatura potrivita.


sursa

15 citate budiste care îţi pot schimba viaţa

Budismul este o religie și o filozofie orientală, cu originile în India secolului al VI-lea î.Hr., care s-a răspândit într-o mare parte a Asiei Centrale și de Sud-Est. Budismul se bazează pe învățăturile lui Gautama Siddhartha (Buddha Shakyamuni), un gânditor indian despre care se crede că ar fi trăit între anii 563 î.Hr. și 483 î.Hr..

De-a lungul timpului, budismul a suferit numeroase scindări, în prezent fiind o religie foarte divizată, fără o limbă sacră comună și fără o dogmă strictă, clar formulată şi este răspândit în China, Japonia, Sri Lanka, Coreea, Mongolia, Uniunea Myanmar, Thailanda, Vietnam. Budismul aparține grupului de religii dharmice alături de hinduism și de jainism, păstrând o puternică influență a elementelor constituente ale acestor două religii.

Mai este numit și „Buddha Dharma", ceea ce înseamnă în limbile sanscrită și pali (limbile textelor antice budiste) „învățăturile Celui Luminat". Iată câteva citate care cu siguranţă îţi vor schimba viaţa sau măcar te vor pune pe gânduri.

















sursa




Cele mai bune alimente pentru dinții copiilor


Cele mai bune alimente pentru dinții copiilor sunt, după cum vă așteptați, din categoria celor extrem de sănătoase, multe dintre ele incluzând desigur lactate și produse bogate în calciu. Iată aici 10 dintre recomandate de specialiști alături de motivele pentru care este bine să le oferiți celor mici.


Alimente bune pentru dinții copiilor

În mod evident, alimentele potrivite pentru dinți sănătoși sunt cele care nu conțin prea mult zahăr; în prezența acestuia, bacteriile din gură se amestecă cu zahărul și creează un acid ușor. Acest acid va ataca stratul superior dur al dinților, în decursul timpului alimentele și băuturile cu zahăr conducând la apariția cariilor, iar copilul va avea nevoie inevitabil de intervenții dentare. De altfel, este bine să reduceți pe cât posibil întreaga cantitate de dulciuri din alimentația celor mici, acestea cauzând și alte tipuri de probleme precum obezitate, diabet etc.

Citește și:Top 10 alimente neprietenoase cu dintii copiilor

1. Apă

Când vine vorba despre dinți sănătoși, apa este indispensabilă. Ea reprezintă ingredientul principal din salivă, având un rol important în sănătatea dinților și a gingiilor deoarece acționează asemenea unui agent de curățare pentru alimentele și băuturile dulci, iar dacă este și fluorinată, acționează în sensul prevenirii cariilor dentare prin întărirea smalțului dentar.

alimente pentru dintii copiilor

2. Mere

Acest tip de fructe pline de fibre sunt benefice deoarece se aseamănă cu un detergent în cavitatea bucală, frecând dinții și îndepărtând bacteriile și particulele alimentare. De asemenea, stimulează și secreția de salivă, solicitând o durată de mestecare mai lungă. Saliva constituie prima linie de apărare a dinților, cu rol de neutralizare a acizilor cu impact nociv asupra acestora. Textura fibroasă a merelor stimulează gingiile, fiind de mare ajutor pentru copii până învață să se spele pe dinți. Aceste alimente au în plus și un conținut ridicat de apă ce contrastează cu conținutul mic de zahăr.
3. Morcovi

Asemenea merelor, morcovii au o textură crocantă și sunt plini de fibre. Când sunt consumați la finalul mesei, determină o creștere a secreției de salivă, respectiv o scădere a riscului de carii. În plus, constituie și o sursă excelentă de vitamina A, cunoscută pentru rolul important în sănătatea dentară.
4. Țelină

Deși are un gust fad, apos și ațos, această legumă acționează în același mod ca merele și morcovii, precum o periuță de dinți, îndepărtând particulele alimentare și bacteriile. Constituie o sursă bună de vitamina A și C, doi antioxidanți care conferă sănătate gingiilor.
5. Migdale

Migdalele sunt excelente pentru dinții celor mici deoarece reprezintă o sursă bună de calciu și proteine și conțin puțin zahăr. Alte variante de alimente la fel de bune din categoria semințelor sunt nucile (conțin calciu și vitamina D), caju (stimulează secreția de salivă și curăță dinții) și nucile (fibre, acid folic, fier, tiamină, magneziu, fier, niacină, vitamina E, vitamina B6, potasiu, zinc). Nucile caju în mod sepcial conțin magneziu și fosfor, dar și acid anacardic care distruge bacteriile și previne apariția cariilor. Toate tipurile de nuci conțin grăsimi naturale care îmbracă dinții și ajută la protejarea de bacterii (uleiurile și calciul din ele ajută la fortifierea smalțului) putând fi consumate ca atare sau încorporate într-o salată.
6. Brânză

Un studiu publicat în mai-iunie 2013 în revista Academiei Americane de Stomatologie Generală a descoperit faptul că un consum de brânză a crescut nivelul de pH din gura subiecților și a scăzut riscul de carii dentare. Se consideră că mestecatul necesar consumului de brânză crește secreția de salivă din gură. Brânza conține de asemenea calciu și proteine, nutrimente care întăresc smalțul dentar (calciul se amestecă cu placa și se lipesște de dinți protejându-i suplimentar de acizii persistenți). Lactatele îmbogățite cu vitamina D ajută la o asimilare mai bună a calciului.

alimente pentru dintii copiilor

7. Iaurt

La fel ca și brânza, iaurtul este bogat în calciu și proteine, fiind o excelentă alegere pentru sănătatea și fortifierea dinților. Probioticele, bacteriile benefice din iaurt, conferă beneficii gingiilor deoarece bacteriile bune le elimină pe cele cauzatoare de carii (conform unui studiu recent consumul de prebiotice a fost asociat cu mai puține boli parodontale). Urmăriți ca produsul oferit celor mici să nu conțină zahăr.
8. Legume cu frunze verzi

Acestea sunt pline de vitamine și minerale în timp ce dețin puține calorii. Câteva exemple în acest sens sunt kale și spanac. Ele sunt bogate în calciu care contribuie la consolidarea smalțului dentar și conțin acid folic, un tip de vitamina B ce dispune de beneficii similare.
9. Ouăle

Ouăle sunt de asemenea utile în combaterea unei scăderi a nivelului de pH bucal. Sunt o sursă excelentă de proteine, calciu, vitamina A, vitamina D, esențiale pentru mineralizarea dentară, constituindu-se prin urmare drept unul dintre alimentele ideale în prevenirea cariilor.

alimente pentru dintii copiilor

10. Merișoare

Acestea și alte alimente bogate în antocianine (afine, varză roșie, vinete, orez brun și zmeură) pot preveni atașarea și colonizarea patogenilor de țesuturile gazdă (inclusiv de dinți). Unele studii au indicat faptul că o apă de gură cu extract de merișoare îmbunătățește sănătatea dentară.
De reținut

Conform medicului parodontolog Minalli Vasandani Goswami din cadrul Spitalului Sunrise "este important să îi faceți pe copii să mănânce trei tipri de alimente - unele care consolidează dinți precum lactate, unele care acționează ca agenți de curățare precum fructele și unele care să îi protejeze prin alterarea nivelului de pH."

Alimentele menționate anterior nu au fost studiate pentru proprietăți împotriva cariilor, însă sunt șanse mai puține să le cauzeze prin comparație cu alte alimente dulci. Există o serie de produse care nu au gust dulce și totuși conțin zahăr din abundență, prin urmare este important să citiți eticheta produselor. Zahărul bun, mierea, melasa și alte siropuri vor reacționa cu bacteriile care produc acizi la fel ca și zahărul de masă, putând avea un impact negativ asupra dinților. Mesele celor mici trebuie să includă alimente variate din toate grupele alimentare (fructe și legume, cereale, lactate, carne și semințe). Unele fructe consumate în exces pot dăuna, iar după fiecare masă specialiștii recomandă curățarea dinților. Copiii care au diete speciale trebuie să fie îndrumați de specialiști pentru sfaturi cu privire la sănătatea dinților.


sursa